JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 23 januari 2020 VECKA 04

Det blev Viscando Traffic Systems som tog hem årets upplaga av Inission innovation award och därmed en check på en miljon kronor för tillverkning av sitt kamerabaserade trafikstyrningssystem. Desstom får företaget utvecklingshjälp av konsultföretaget Prevas till ett värde av 250 000 kronor.

Varför ska man behöva vänta på grönt ljus när det inte finns några andra fordon i korsningen? Situationen är frustrerande och leder till både rödljuskörningar och onödig tomgångskörning. 

Ett smart kamerasystem kan styra trafikljusen så att stopptiderna minimeras eller efter andra kriterier som väghållaren bestämt.

Göteborgsbaserade Viscanods system har två kameror och därmed stereoseende. Objekt som bilar, cyklister och fotgängare klassificeras och sedan är det upp till beslutsalgoritmen att styra trafikljusen. Systemet kan direkt ersätta de slingor som idag finns nedfrästa i gatan genom att leverera samma typ av styrsignaler som dessa.

Företaget startade 2013 och sysslade ursprungligen med trafikräkning. Idag finns runt hundratals sådana system  i drift.

Steget från att räkna trafikanter till att styra trafikljusen är ganska litet. En första prototyp finns i Alvik i Stockholm och visar att tekniken fungerar. Priset kommer att hjälpa företaget att gå från prototyp till kommersiell produkt.

Nytt för i år är att publiken fick rösta fram en pristagare. Där gick vinsten på 10 000 kronor i kontanter till Tada Medical som utvecklar en teknik som kyler ned munhålan, för cancerpatienter

Den tredje nominerade var Uniquesec som utvecklat ett testsystem för radarsystem. Elektroniktidningen skrev om tekniken för ett år sedan (länk).

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)