JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norden och Baltikum i AI-samarbete

Artificiell intelligens behöver etiska riktlinjer, standarder, mer data att leka med och fler användare. Det anser regeringarna i Norden och Baltikum och organiserar sig för att genomdriva det.

Enligt en deklaration som undertecknades av de nordiska och baltiska ministrarna ska samarbetet ”utveckla och främja användningen av AI för att tjäna människor bättre”.

En av punkterna är att arbeta för internationella standarder för infrastruktur, hårdvara, program och data för att säkerställa tillvaratagandet av driftskompatibilitet, integritet, säkerhet, tillit, användbarhet och mobilitet.

Andra projekt kommer att handla om kompetensutveckling, stärkt tillgång till data för AI-tjänster och om etiska riktlinjer.

Sverige är ordförandeland.

I morgon kommer digitaliseringsminister Peter Eriksson – som skrev under deklarationen för Sveriges räkning – att besöka Lindholmen Science Park i Göteborg för att lansera en forsknings- och innovationsarena för artificiell intelligens i samverkan med industri, offentlig förvaltning , sjukvård och universitet. Den har som mål att attrahera internationella topptalanger och accelerera AI-relaterad forskning och innovation.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)