JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Spöke ska styra svenska elfordon

Svenska elfordonstillverkarna Nevs och Einride ska använda israeliska Phantoms teknik för fjärrkörning av självkörande bilar.

Plötsligt kommer det att stå en ko på vägen, eller hända något annat som den självkörande bilen inte är programmerad för.

Istället för att parkera och vänta på att det jobbiga försvinner, kommer den självkörande bilen då att ringa upp en mänsklig rutinerad kompischaufför som kopplar upp sig mot bilens kamera och tar över ratten och tutan.

Nevs – som utvecklar och tillverkar elbilar för Kina och EU – har valt israeliska Phantoms teknik för den fjärrstyrningen. Det har även svenska Einride, som utvecklar en självkörande lastbil.

Elektroniktidningen har skrivit om Phantom Auto tidigare (länk, länk). Huvudkontoret ligger i Mountain View i Kalifornien och utvecklingen sker i Tel Aviv.

Vi intervjuade Nevs i slutet av 2016 (länk). Företaget utvecklar elbilar i Saabs gamla anläggningar i Trollhättan. Det förbereder just nu volymtillverkning av modellen Nevs 9-3 i i sin fabrik i Tianjin, Kina. Ytterligare en fabrik planeras i Shanghai.

Einride kommer att rulla på svenska vägar innan detta år är slut, mellan två adresser i Jönköping tillhörandes DB Schenker.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)