JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Med fokus på nya material

Billiga effektiva solceller i plast, sensorer med grafen och mjuk elektronik är exempel på materialforskning som kommer att presenteras under den internationell konferensen AFM2018, som pågår den 22 och 23 augusti. Platsen är Vildmarkshotellet i Kolmården.

Numera kan material byggas på atomnivå och förses med en mängd skräddarsydda egenskaper. Det bäddar för användningsområden som inte tidigare varit möjliga.

Som exempel kan man ta solceller i billig plast som kan placerade på ett fönster och därmed bidra till att reglera temperaturen i rummet, eller mjuk elektronik som kan kopplas till nervsystemet och förhindra smärtimpulser. Grafen hör också hit. Det tvådimensionella materialet fungerar i superkänsliga sensorer, medan fluorescerande material kan vara till hjälp för att lokalisera infektioner.

Under konferensen AFM2018 kommer forskning liknande den ovan nämnda att presenteras av forskare vid Linköpings universitet, men även inbjudna talare från Chalmers och Uppsala universitet liksom från universitet i Tyskland, Schweiz och Kina.

Konferensen arrangeras av forskare inom den strategiska forskningssatsningen Avancerade funktionella material, AFM, vid Linköpings universitet.

Här kan du läsa mer om konferensen (länk).


 


.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)