JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Patentligan inom AI leds just nu av Microsoft, tätt följd av Alphabet. Men eftersom AI-tekniken utvecklas så snabbt kan det närsomhelst dyka upp en ny ledare. Den bedömningen gör patentanalytikern IAM, som grävt sig ner ända till år 2000 i högen av amerikanska patentansökningar som nämner ”machine learning”.

Microsofts och Alphabets AI-patent är både flest och av högst kvalitet, enligt IAMs bedömning. Flera kinesiska företag har många AI-patent, men enligt IAM ofta av lägre kvalitet och med mindre signifikans för AI.

Antalet aktiva patentfamiljer (viktade enligt kvalitetsmåttet PAI) mellan 2000 och 2018. Klicka för större bild!
KÄLLA: Patentsight.

År 2000 började patentansökningar kring AI att försiktigt växa till sig. Kring år 2010 startade en kraftig årlig tillväxt som fortfarande tycks pågå. 

År 2016 tog USPTO emot ansökningar om 16000 olika patentfamiljer inom området maskininlärning. IBM var överlägset flitigast med 677 ansökningar och Microsoft tvåa med 271. Därefter kom tre kinesiska bolag, och på sjätte plats Alphabet.

Hälften av de 20 flitigaste ansökarna var kinesiska år 2016. Väger man därmot in patentens ”styrka” som den bedöms av företaget Patentsight enligt ett mått kallat PAI, Patent Asset Index, försvinner samtliga kinesiska bolag utom Baidu ur 20-i-topp.

Dessutom blir IBM omkörd av Alphabet som har en dubbelt så hög PAI trots en bara hälften så stor portfölj. Något som till exempel är enkelt att mäta är hur ansökningarna refererar till varandra. Alphabet är flitigt citerat av såväl Microsoft, Qualcomm, Facebook, Amazon som Samsung. 

Alphabets andel av PAI-patenten växer snabbt och trendbilden säger att Alphabet om ett par år passerar Microsoft, som gick upp i ledningen kring 2005, och behållit den sedan dess, men länge med en vikande andel.

PAI-AI-topplistan domineras idag av amerikanska bolag. Men om tio år kommer kinesiska bolag att gå om de amerikanska, enligt en prognos. Det finns en generell trend av ökande kvalitet på kinesiska patentansökningar. 

Elektroniktidningen ser noll svenska bolag på de två 20-i-topplistorna. Philips och Siemens representerar EU på PAI-listan. Total kommer 10 procent av AI-ansökningarna från EU-länder.

BILDEN: Antalet patentansökningar inom maskininlärning mellan år 2000 och år 2016. Källa: Patentinsight 

KÄLLA: IAM-media

 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus