JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 20 januari 2020 VECKA 04

Först nästa år kommer det att finnas 5G-mobiler i någon större omfattning men redan nu börjar de företag som sitter på patenten att presentera sina krav. Nokia vill exempelvis ha upp till tre euro per mobil.

Ericsson var tidigt ute med sina krav. Redan den tredje mars i fjol publicerades ett dokument där företaget meddelade att det kommer att kosta fem dollar per mobil att använda Ericssons patent för 5G New Radio (länk). Det handlar om de patent som är nödvändiga för att uppfylla Release 15 av mobilstandarden. Priset inkluderar även patent för äldre standarder, det vill säga 4G, 3G och 2G.

Ericsson öppnade också för att sänka priset för enklare mobiler ner till 2,5 dollar per enhet.

Qualcomm valde en helt annan väg. Den 19 november i fjol publicerade företaget ett dokument där det framgår att licensavgiften blir 2,275 procent av försäljningspriset för en ren 5G-mobil och 3,25 procent för mobiler som klarar även 4G och 3G (länk).

Dessutom har Qualcomm precis som Ericsson och Nokia patent som inte är nödvändiga för att konstruera en mobil men som ändå kan vara bra att ha. Med dessa ökar kostnaden till 4 respektive 5 procent av försäljningspriset.

Nokia ligger betydligt närmare Ericsson i sin prisättning. Det finska företaget vill ha upp till tre euro per 5G-mobil, vilket även inkluderar patent för äldre standarder.

Ännu har inget av företagen sagt något om vad licensavgifterna blir för exempelvis IoT-noder som ska kopplas upp via 5G.

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)