JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. De vann Swedish Embedded Award

Hitta hotande hälta hos hästar, vårda växtväggar via webben, koppla känsel till konstgjorda kroppsdelar och manövrera maskiner med magiliknande metoder – det kan du göra med hjälp av årets vinnare av Embedded Award.

Igår avslöjades de fyra vinnarna av Swedish Embedded Award – ett pris som instiftats av  branschorganisationen Svensk Elektronik för att ”lyfta fram och visa på elektronikens oändliga möjligheter”.

Priset delades ut för sextonde året i rad på kvällen efter första dagen av den svenska inbyggnadskonferensen Embedded Conference Scandinavia i Kista.

Priskategorin Företag fick två vinnare i år. Den ena var Neonode och dess beröringsfria användargränssnittsteknik Zforce Air – en idag väletablerad teknik som använts bland mycket annat för att addera gestgränssnitt till instrumentbrädan i bilar och till datorskärmar. På bilden till höger ser du Neonodes vd respektive säljchef, Håkan Persson och Bengt Edlund.

Det andra företagspriset gick till Integrum och Chalmers för bidraget Artificial Limb Controller (ALC). Det är världens enda armprotes som kan ge återkoppling via känseln och som dessutom tål vardagligt bruk. På bilden ser du patienten Magnus Niska, Integrums forskningschef Enzo Mastino och Max Ortiz Catalan, forskare på Chalmers.

Sandra Pantzare och Elin Wollert på Linköpings universitet får priset i kategorin Student. De har tagit fram Smarthorse Lab – en sensor som placeras under hästskon och mäter tyngdfördelningen i avsikt att upptäcka att en häst håller på att bli halt.

Kategorin IoT tas hem av studenterna Yu Liu, Adam RohdinKarim Samim och Kahin Akram Hassan (ej på bild)  på Linköpings universitet. Deras bidrag heter Digitalization of Green Plant Wall och är en grön plantvägg som sköts och övervakas automatiskt över Internet.

Du kan inspektera de vinnande bidragen – och de lika imponerande förlorande bidragen – idag på inbyggnadsmässan, som hålls vid Kista Science Tower i Kista utanför Stockholm.

Juryn har skrivit en dikt till vinnarna.

Invisible control panels like science fiction
With air sensors there is no restriction
A magic button in the air
Just point your finger and it’s there

With Artificial Limbs Controller
The difference is now much smaller
Once a dream is now for real
A new hand that can touch and feel

A racing horse you must protect
From any kind of limping defect
With Smarthorse Lab you can inspect
The hoofs and any faults detect

To have your garden indoors on a wall
You might think you must be very tall
To water and tend it and care for it all
But no, the effort is very small
With Digitalized Green Plant Wall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)