JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dom går mot Ericssons patentstrategi

Ett domslut mot Qualcomm i Kalifornien igår kan få stora konsekvenser även för Ericsson: Qualcomm måste licensera patent till konkurrenter.  

När Qualcomm en gång i tiden lovade standardorganisationerna TIA och Atis att inte utestänga någon från att licensera dess patent, inkluderar  detta ”någon” även Intel och andra konkurrenter. Det slogs igår fast av distriktsdomaren Lucy Koh i San Jose. 
 
Qualcomm lovade en gång i tiden att licensera sina patent utan diskriminering (”non-discriminatory”) i utbyte mot att Telecommunications Industry Association, TIA, och Alliance for Telecommunications Industry Solutions, Atis, skulle standardisera teknik som Qualcomm patenterat. Detta är ett vanligt förfarande när standarder spikas.

Du kanske tycker det låter självklart att man inte får diskriminera konkurrenter om man lovar att inte diskriminera någon? USA:s konkurrensmyndighet FTC – Qualcomms motpart i målet  – håller med dig.

– FTC medger inte att att det skulle skapas några motsägelser mellan [riktlinjer från olika standardorganisationer] om FTC:s policies skulle tolkas som de uttryckligen är skrivna.

Den som FTC bemöter i citat ovan är finska telekombolaget Nokia, som liksom svenska Ericsson ställt sig på Qualcomms sida i denna tvist med FTC.

Den aktuella tvisten är mellan FTC och Qualcomm, men när Lucy Koh nu klubbar hur en formulering kring så kallade Frand-villkor (fair reasonable and non-disciminatory) ska tolkas, så sätts en praxis som kommer att påverka patentförhandlingar och -tvister för alla i ekosystemet.

Precis som Qualcomm förbehåller sig Ericsson rätten att själv välja vem företaget licenserar patent till. Strategin är att licensera så högt upp som möjligt i näringskedjan. Detta tros bland annat ge större nettoinkomster.

FTC hävdar att Qualcomms licensstrategi bromsat Intel från att kunna tillverka mobilkretsar som effektivt kunnat konkurrera mot Qualcomm. 

• Tidningen The Verge har en bra genomgång av domen och dess sammanhang (länk)
• IP-bloggaren Florian Müller har de exakta detaljerna (länk).
• Sök gärna i Elektroniktidningens arkiv efter vad vi skrivit tidigare om patenttvisterna kring Qualcomm (länk till sökning)

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)