JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Sajten Opencores var länge en populär samlinsgplats för alla som utvecklade och använde hårdvaru-IP i form av öppen källkod. Under senare år har verksamheten gått på sparlåga men framgångarna för processorarkitekturen Risc-V har ökat intresset och med nya ägare har aktiviteten på Opencores tagit fart igen.

Opencores grundades 1999 av den slovenska studenten Damjan Lampret som en webbplats för IP-block till FPGA:er och asicar baserade på öppen källkod. Han drev sajten fram till hösten 2007 då det svenska konsultbolaget Orsoc förvärvade den.

Fokus låg på 32-bitarsprocesorn Openrisc men det fanns över 430 andra IP-block på sajten år 2007.

Idag har Risc-V tagit över som den populäraste processorarkitekturen i open source-världen men den behöver alltid kompletteras med andra IP-block och det är här Opencores kommer in.

Med stöd av det nederländska institutet för atomfysik, Nikhef, startade Andrea Borga företaget Oliscience i fjol för att köpa loss Opencores från Orsoc.

Oliscience är bildat av “open logic interconnects science” vilket avspeglar företagets rötter i den akademiska världen där man gärna använder öppen källkod.

Ingen köpeskilling avslöjas men nu, ett år efter affären, har sajten städats upp och aktiviteten börjat ta fart igen.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus