Ericsson sticker ut hakan och invänder mot rapporter som utmålar företagets patentposition inom 5G som svag. I själva verket spår Ericsson i en rapport att det kommer att ta ledningen.
Mathias Hellman |
– Vi kände att mycket av den rapportering vi läste kring 5G var antingen metodologiskt vinklad eller oklar och vi kände inte igen budskapet, säger Ericssons patentstrategichef Mathias Hellman till patentbloggen IAM.
– Vi tror att Ericsson har en mycket stark position inom 5G och att vår patentposition kommer att reflektera detta. Det var det budskap vi ville få fram.
Rapportens resonemang är att Ericsson är det företag som både haft den ledande positionen i 3GPP och det största inflytandet över 5G-standardiseringen. Därav följer att Ericsson också högst troligen kommer att vara den starkaste spelaren på 5G-patentmarknaden.
Accepterade bidrag till de IP-viktigaste 3GPP-arbetsgrupperna fram till slutet av 2017 – Ericsson är störst på 19 procent. |
Mathias Hellman tar avstånd från rapporter som drar sina slutsatser från enligt honom oklara premisser. Ericsson rapport grundas på öppet tillgängliga data.
– Den transparensen ger trovärdighet åt vår rapport. Andra intressenter kan ifrågasätta eller acceptera våra slutsatser. Men det står i alla fall klart hur vi dragit dem.
Rapporten ger företagets personal motargument.
– Det finns stora grupper inom Ericsson – inom standardisering, produktutveckling, marknadsföring, försäljning – som läser artiklarna i media och som behöver kunna bemöta dem när det står att Ericsson tillhör inte toppen inom 5G. Nu kan de göra det.
En annan målgrupp för rapporten är finansmarknaden. För investerare är det avgörande vem som äger de centrala 5G-patenten.
5G är nytt och patent tar tid att skriva. Därefter ska de godkännas. Om 12–18 månader kommer vi att få se en första större kvantitet patent beviljas, uppskattar Mathias Hellman. Den dagen kommer det att bli klarare vems analys som ligger närmast sanningen.
Rapportens resonemang förutsätter att företagets patentingenjörer hänger med i svängarna och lyckas skapa patent som täcker teknik som Ericsson får in i standarden. Sådana så kallade standardessentiella patent går att använda oavsett vilka lösningar som de som utvecklar 5G-tillämpningar i framtiden väljer att satsa på.
– Om vi skulle investera massor av resurser i standardprocessen och sedan inte följa upp detta i vår IP-funktion och inte skapa bästa tänkbara patentposition ur detta – det vore helt oacceptabelt.
Mathias Hellman säger sig dock känna sig trygg i att detta inte kommer att hända. Visserligen är utveckling och licensering två separata avdelningar. Men Ericsson har investerat i att se till att de är välkoordinerade.
– Vi ger detaljerad återkoppling till utvecklingsgrupperna och de ser å sin sida till att rättsprocessgruppen (litigation) och monetarinseringgruppen (transactions) får reda på all utveckling som kan påverka det som vi ägnar oss åt. Det tar tid att bygga upp en sådan operation, men därefter kan du börja skörda frukterna, säger Mathias Hellman till IAM.
Rapporten heter ”Estimating the future 5G patent landscape” och kan läsas här (länk, pdf).