JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledare för 476 miljarder dollar

Försäljningen av halvledarkretsar växte med 13,4 procent i fjol och nådde därmed 476 miljarder dollar vilket är en ny rekordnotering, rapporterar analyshuset Gartner som sammanställt siffrorna.

– Det största halvledarföretaget, Samsung Electronics, drygade ut sin ledning på grund av den boomande DRAM-marknaden, säger Andrew Norwood på Gartner i ett pressmeddelande.

Minnen utgjorde 34,8 procent av den totala halvledarmarknaden i fjol mot 31 procent under 2017.

Utsikterna för 2019 är inte fullt lika muntra. Redan mot slutet av 2018 började DRAM-marknaden att bromsa in och trenden ser ut att fortsätta i år.

De 25 största tillverkarna växte med 16,3 procent i fjol och stod för 79,3 procent av marknaden. De fortsatte därmed att ta mark från de mindre som bara växte med 3,6 procent i fjol.

Tittar man på de europeiska bolagen tog sig ST Microelectronics in på tio-i-topplistan igen. Företaget tog en niondeplats, ett steg före NXP som låg kvar på tiondeplatsen. Infineon kvalar inte in band de tio största – för det krävs en omsättning på mer än nio miljarder dollar.

Enligt Gratner präglades 2018 mer av de affärer som inte blev av än de som genomfördes. Analyshuset syftar på Broadcoms fientliga bud på Qualcomm men också på Qualcomms försök att köpa NXP. Den första föll på Trumps beslut att affären äventyrade USA:s säkerhet och den senare stoppades av handelskriget mellan USA och Kina.

En affär som dock kunde genomföras var Microchips köp av Microsemi.

För 2019 höjer Gartner ett varnande finger. Priserna på både DRAM och flash ser ut att falla. Dessutom spökar handelskriget mellan USA och Kina plus att det finns en allmän osäkerhet vart konjunkturen är på väg.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)