JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Franska AI-kretsen i NXP:s självkörningsplattfom

NXP intregrerar den franska parallellprocessorn MPPA i sin plattform Bluebox för ADAS och AD. Nyheten meddelas på konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas.

Det finns redan utvecklingsprojekt sedan ett år där MPPA Bostan använts i Bluebox, men nu blir alltså relationen officiell.

MPPA har en enkel och väldefinerad uppgift: att tolka det som syns i fordonets sensorer med hjälp av djupa neuronnät. 

Bluebox använder idag – som alla andra – typiskt ett externt Nvidia-acceleratorkort för neuronnätsalgoritmerna. Men nu väljer NXP alltså en fransk krets som partner.

Nvidia har varit nästan i ensamt majestät bland de plattformar som varit kända när det handlat om utveckling av avancerad självkörning över SAE-nivå 2. Intel håller på att utveckla en lika stark plattform.

Men vid sidan av dem är det en hel drös AI-acceleratorer på gång, och en av dem är MPPA. Det som Kalray trycker mycket på som unika egenskap är sin bakgrund inom certifierade säkerhetskritiska system inom bland annat flyg- och medicinteknik.

Att Kalray lyckats få en in fot i den etablerade ADAS-leverantören NXP är en viktig milstolpe. 

En annan integrering som kan komma att visa sig bli viktig i framtiden är att företaget sett till att göra sig mjukvarukompatibel med det kinesiska ekosystemet Apollo för självkörande fordon. Där finns även NXP. Och när de just nu göra sina demonstrationer i Las Vegas på CES, gör de dem i Apollo.

I december dök det upp ett japanskt initiativ till ett öppenkodssamarbete kring självkörningsteknik, Autoware Foundation, och också där är Kalray medlem, tillsammans med kända namn från inbyggnads, telekom och fordonvärlden som Arm, Linaro,  LG, Huawei, Velodyne, Intel, Sifive och Xilinx.

Kalray – en europeisk superprocessor! – har varit en spännande följetong i Elektroniktningen sedan 2012 (länk till sökning på ”Kalray”). 

Den version av MPPA som demonstreras i Bluebox idag är 28 nm-versionen Bostan med 288 VLIW-kärnor och en prestanda på upp en teraops i mellan 8 och 25 watt. Den kommer under 2019 att följas av 16 nm-versioner under namnet Coolidge som drar mellan 5 och 50 watt och levererar 25, 50 eller 100 teraops i åtta bitars neuronnätsupplösning. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)