JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Denna vecka kommer japanska biltillverkaren Toyota att teckna ett omfattade avtal med japanska Panasonic om tillverkning av batterier för elbilar. Uppgiften kommer från japanska tidningen Nikkei Asian Review.

Toyota var en av de sista biltillverkarna att följa strömmen och satsa på elbilar, efter att istället ha lagt sina resurser på bränsleceller. Avtalet med Panasonic – som är en viktig partner till den ledande elbilstillverkaren Tesla – är mycket omfattande och visar att Toyota nu storsatsar på elbilar.

Fem av Panasonics tillverkningsanläggningar i Japan och Kina kommer att flyttas till ett nytt bolag som ägs till 51 procent av Toyota och 49 procent av Panasonic.

Också märkena Mazda, Daihatsu och Subaru väntas använda batterierna. Honda kan bli ytterligare en kund.

Allt enligt Nikkei som också hävdar att de två kommer att försöka producera solid-state-batterier. Sådana är idag mycket dyra, men säkrare och ger fler kWh per vikt- och volymenhet.

För ett år sedan annonserade de två företagen att de förhandlade med varandra. Toyota har hittills utlovat tio modeller av batteribilar varav den första år 2020.

MER LÄSNING: