JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trump bäddar för ett AI-starkt USA

Inga nya pengar, men instruktioner att omprioritera befintliga resurser inom forskning, utbildning och arbetsmarknad mot en kommande AI-revolution. Det är innehållet i ”American AI Initiative” – en order som USA:s president Donald Trump undertecknar idag.

AI-vågen har nått Vita huset som presenterar en plan för hur USA ska kunna surfa vidare på den och behålla sin nuvarande erkänt starka ställning.

Donald Trump instruerar myndigheter att prioritera AI mer, när anslag ska delas ut till forskning och kommersialisering. Han förvarnar att till exempel förarlösa bilar och diagnostisering av sjukdomar kan komma att behöva nya regleringar.

En konkret idé är att myndigheter ska öppna sina arkiv för att företag och forskare ska kunna kasta deras data till sina AI-algoritmer att tugga på. Google har massor av ettor och nollor som beskriver människors konsumtionsvanor, men saknar data om deras hälsotillstånd, och de finns i myndigheters arkiv.

Det som Trump presenterar idag är en strategiförklaring. Ett dussintal nationer har hunnit före med motsvarande deklarationer. Sverige släppte sin i somras.

AI är numera ”hjärtat i varje större teknikföretags produktstrategi”, påpekar tidningen Wired. Jobben kommer att förändras, tror Donald Trump, och instruerar myndigheter att förbereda amerikanska arbetare på detta och fundera på om det behövs nya regleringar för att möta detta faktum.

Den som lett arbetet med Vita Husets deklaration heter Lynne Parker. Hon var aktiv i frågan redan på Barack Obamas tid, och hon arbetar nu med en uppföljning i form av en  nationell AI-forskningsstrategi.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)