JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 6 juni 2020 VECKA 23

Erik G Larsson, professor i kommunikationssystem på Linköpings universitet, får 18 miljoner kronor av Wallenberg och fria händer att göra vad han vill under fem år inom området ”bortom 5G”. 

– Det är väldigt positivt att vi nu kan fokusera på det som är vetenskapligt mest relevant och utmanande, säger Erik G Larsson.

– Den trådlösa tekniken har ju utvecklats under en längre tid och det känns roligt och stimulerande att få arbeta lite mer långsiktigt än vad industrin tänker sig i dagsläget.

Hans forskning kan komma att handla om nya algoritmer för trådlösa sensormätningar, fjärravkänning med nya typer av antenner, förbättring av maskininlärningsalgoritmer och nya sätt att angripa säkerhetsproblem.

Erik G Larsson kan titulera sig ”Wallenberg Scholar” i likhet med inte mindre än 21 forskarkollegor i Sverige som fått samma goda nyhet.

Peter Wallenberg

– Fri forskning är precis vad det låter som. Det är forskarna som med sin egen nyfikenhet och kunskap bestämmer vad de vill forska om, säger Peter Wallenberg Jr, ordförande för Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, i ett pressmeddelande.

– Stiftelsen ställer inga krav på resultat. Det är tillåtet att misslyckas om så skulle vara, men historien har visat att det är genom den fria grundforskningen som mest ny kunskap vunnits.

I och med årets beslut från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse finns 63 aktiva Wallenberg Scholars. Nästa omgång Wallenberg Scholars utses 2023.

Läs mer om de 22 forskare som utsetts till Wallenberg Scholars 2019 (länk).

 

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)