Processindustrin behöver kontinuerligt övervaka ett antal olika joner för att säkerställa kvaliteten i det vatten som används. Göteborgsföretaget Insplorion ska hjälpa ABB med uppgiften inom ramen för industrijättens innovationshub Synerleap.
Insplorion är nog mest känt för sin egenutvecklade sensorteknik kallad NPS – nanoplasmonic sensing. Plasmoner är ett fenomen kopplat till svängningar i nanopartiklar och utgör basen i företagets fiberoptiska laddningssensor som i realtid mäta laddningen hos ett batteris celler.
Tekniken kan också används för att exempelvis mäta luftkvalitet.
– Precis som med vårt luftkvalitetsensorprojekt har vi möjlighet att lägga lite olika material som tunn film på våra nanopartiklar och då få selektivitet för olika joner, där plattformen i övrigt ger hög sensitivitet, skriver företagets vd Patrik Dahlkvist i ett email till Elektroniktidningen.
Det handlar om kontinuerlig mätning av bland annat ammoniak, fosfat och klor.
– Vi har tidigare tittat på processövervakning och till viss del vattenkvalitet med Akzo Nobel, och det intresset visade sig finnas även hos ABB som nu ska undersöka lite noggrannare.
Insplorion har tillsammans med danska Omnio vunnit tävlingen ABB Synerleap Springboard 2019. Förutom en plats i Synerleaps kontor i Västerås gav vinsten 30 000 dollar som ska användas för att titta på förutsättningarna att mäta kvaliteten på det vatten som används av processindustrin.
– Vilken eller vilka joner som vi kommer titta närmre på hur vår plattform kan förbättra eller ersätta dagens teknik är vad projektet ska undersöka, skriver Patrik Dahlkvist.