Lundaprofessorn Anders Rantzer får drygt 25 miljoner kronor av det Europeiska forskningsrådet för forskning inom reglerteknik som syftar till att minska klimatpåverkan. Det handlar i huvudsak om om teoretisk forskning, där maskininlärning är en viktig ingrediens.
– Det kan handla om allt från fjärrvärmenät och elnät till vindkraft och trafikflöden. Utmärkande för mycket modern infrastruktur är att den är sammankopplad i nätverk. Då behövs mer raffinerade metoder för optimering och drift än idag, säger Anders Rantzer, professor i reglerteknik vid LTH i ett pressmeddelande.
I grunden handlar forskningen om teorier, algoritmer och matematik som ska utformas så att systemet klarar att vara flexibelt, trots att det ställs allt större krav på att det ska vara energieffektivt, kunna användas av flera och dessutom anpassas för individer. De senare kan handla om att styra energiförbrukningen efter önskemål, faktiskt beteende eller väderprognoser.
En draghjälp i både forskning och implementering är maskininlärning, som i sin tur bland annat är ett resultat av den kraftigt ökade datakapaciteten. Forskningen kommer delvis att genomföras tillsammans med industrin som studerar nya koncept för fjärrvärmenät.