JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 17 februari 2020 VECKA 08

Lundaprofessorn Anders Rantzer får drygt 25 miljoner kronor av det Europeiska forskningsrådet för forskning inom reglerteknik som syftar till att minska klimatpåverkan. Det handlar i huvudsak om om teoretisk forskning, där maskininlärning är en viktig ingrediens.

– Det kan handla om allt från fjärrvärmenät och elnät till vindkraft och trafikflöden. Utmärkande för mycket modern infrastruktur är att den är sammankopplad i nätverk. Då behövs mer raffinerade metoder för optimering och drift än idag, säger Anders Rantzer, professor i reglerteknik vid LTH i ett pressmeddelande.

I grunden handlar forskningen om teorier, algoritmer och matematik som ska utformas så att systemet klarar att vara flexibelt, trots att det ställs allt större krav på att det ska vara energieffektivt, kunna användas av flera och dessutom anpassas för individer. De senare kan handla om att styra energiförbrukningen efter önskemål, faktiskt beteende eller väderprognoser.

En draghjälp i både forskning och implementering är maskininlärning, som i sin tur bland annat är ett resultat av den kraftigt ökade datakapaciteten. Forskningen kommer delvis att genomföras tillsammans med industrin som studerar nya koncept för fjärrvärmenät.

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)