JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Luleå tekniska universitet har fått förtroende att koordinera Europas största projekt för att automatisera och digitalisera industrin. Med en budget på närmare 950 miljoner kronor bygger Arrowhead Tools vidare på universitets mångåriga forskning inom området.

– Det är ett stort erkännande av det vi håller på med, säger professor Jerker Delsing på LTU.

Han leder det treåriga projektet med 81 parter inklusive företag som Volvo AB, Bosch och Philips.

Ambitionen är att underlätta automatiseringen i industrin genom att få delarna att prata med varandra. Idag är det svårt eller till och med omöjligt att blanda komponenter från olika leverantörer eller effektivisera existerande installationer.

– Det är separat system för drift, underhåll och underleverantörer, de har sina egna system som vanligtvis inte pratar med varandra.

Arrowhead Tools ska ändra på det. Verktyget kan ses som en tolk som automatiskt översätter protokollet från exempelvis en uppkopplad sensor så att ett styrsystem från en annan leverantör förstår de data som genereras.

Ett annat exempel kommer från trähusindustrin där man ritar husen i ett cad-program, men inte kan överföra resultatet till de maskiner som ska bearbeta virket.

– Det sitter ingenjörer och gör delar av jobbet för hand, säger Jerker Delsing.

Arrowhead Tolls bygger vidare på Arrowhead som pågick mellan 2013 och 2017: det projektet hade 78 medlemmar och en budget på 68 miljoner euro.

Fortsättningen är lite större, med 950 miljoner kronor och 81 parter.

– Den svenska delen har en budget på sex till sju miljoner euro. Vi kommer att arbeta med tre större användarfall varav Volvos lastbilsfabrik är ett.

Målet är att göra produktionen mycket mer flexibel genom att göra fabriken enklare att ställa om.

MER LÄSNING: