JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hennes forskning gör nytta

Maria Strømme – professor vid Uppsala universitet – får ta emot SSF:s Nyttiggörandepris för sin forskning kring pappersbaserade batterier. Hennes arbete har lett till att Billerud Korsnäs nu börjat industrialisera batterierna.

Syftet med priset är att bidra till att viktiga forskningsresultat – finansierade av SSF – når ut och omsätts till nytta för samhället. Det kan vara inom vården eller i näringslivet.

När SSF delar ut priset för andra gången är det Maria Strømme som tar hem första plats. Hon får 100 000 kronor i personligt stipendium för projektet "Lättvikts polymerkompositer för hållbara batterier".

Hennes forskningsresultat har lett till att Billerud Korsnäs nu påbörjat en industrialisering av pappersbaserade batterier. De första produkterna ska bana väg för uppkoppling av exempelvis förpackningar, konsumentprodukter och bärbara verktyg.

Andrapriset går till två personer – dels Carlota Canalias på KTH för projektet "Skräddarsydda fotoner", och dels Håkan Engqvist på Uppsala universitet för "Syntes och processing av aktiva kalciumfosfatcetement". De får 75 000 kronor vardera i personligt stipendium.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)