JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nya licenstagare till Ericssons IoT-patentpool

Efter tre års uppvaktning tecknar Audi och Porsche licensavtal med Avanci om telekompatent. De ansluter sig därmed till den tidigare ensamme licenstagaren BMW. 

Avanci är en Ericssongrundad patentpool som vill etablera modellen att biltillverkare tecknar licenser för telekompatent. Bilar kallas allt oftare ”mobiltelefoner på hjul” och mobiltillverkare licenserar telekompatent, så det finns en logik i upplägget.

Fordonsbranschen har dragit fötterna efter sig och inte självmant anmält sig som licenstagare på Avancis webbfomulär. Men nu har alltså Audi och Porsche fallit till föga och anslutit sig till den tidigare ensamma licenstagaren BMW, som skrev kontrakt för 1,5 år sedan.

Avanci slog inte på stora trumman för avtalet med Audi och Porsche. Den enda signalen var att deras logotyper plötsligt dök upp på Avancis webbsida. Men patentsajten IAM, som upptäckte loggorna, har sedermera bekräftat att det existerar ett avtal.

På sajten ser du inte tre logotyper utan sex: Porsche, Audi och fyra BMW-företag (BMW, BMW Group, Mini och Rolls Royce). 

Totalt 24 företag har lagt sina relevanta patent i Avanci. Utöver Ericsson och dess patenttroll Unwired är bland annat Nokia, Siemens, Qualcomm, Interdigital, Panasonic och ZTE medlemmar. 

Audi och Porsche tillhör VW Group och IAM spekulerar att fler tillverkare i VW Group kan stå på tur att följa efter. Flaggskeppet VW vore fjädern i hatten.

Avanci spelar med öppna kort och erbjuder tre väldefinierade licenser med väldefinierade priser: femton, nio eller tre dollar per bil beroende på om du vill ha en komplett 4G-licens, en komplett 3G-licens eller bara nödanropsfunktionen Ecall.

När BMW tecknade sin licens i december 2017 sade Avancis ordförande  Kasim Alfalahi  följande:

– Min prognos är att samtliga biltillverkare kommer att teckna licens.

Utöver licensprogrammet för fordon har Avanci även licensprogram för det uppkopplade hemmet och för uppkopplade mätare. Därifrån har det dock inte kommit några nyheter alls under de tre år Avanci har varit aktivt.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)