JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Har du tänkt på att förkortningen ”SIS” inte riktigt matchar det fulla namnet på den svenska standardorganisationen? Då är det försent! För från och med idag matchar de varandra igen,

SIS ska från och med idag utläsas som ”Svenska institutet för standarder”. Som synes ovan har även logotypen och formprogrammet fräschats upp.

Thomas
Idermark

– De senaste åren har vi moderniserat den svenska standardiseringsverksamheten, så nu fräschar vi också upp vårt utseende, säger Thomas Idermark, vd.

Organisationen har varit så förtjust i sin förkortning SIS att den har fått hänga med genom alla namnbyten ända sedan 1922  – även när de inte matchat. Här är den kompletta listan på det fulla namnet på SIS genom åren:

1922: Svenska industrins standardiseringskommission
1931: Sveriges standardiseringskommission
1977: Standardiseringen i Sverige
2001: Swedish Standards Institute
2019: Svenska institutet för standarder, Swedish Institute for Standards

Sveriges industriförbund och Ingenjörsvetenskapsakademin bildade SIS år 1922. Därefter är det SIS vi har att tacka för att A4-papper passar i såväl skrivare och kuvert som pärmar och mappar, och för att matpotatis finns i tre kvaliteter, fastställda 1941.

Idag leder SIS standardiseringsprojekt inom de flesta branscher, till exempel bygg och anläggning, hälso- och sjukvård, konsumentprodukter, lednings- och managementsystem, material- och processteknik, miljö och säkerhet. 

SIS har cirka 170 anställda och hade en omsättning 283 miljoner kronor i fjol. Organisationen är en del av de internationella nätverken ISO och CEN.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)