JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 11 juli 2020 VECKA 28

Marknaden för integrerade optiska sändtagare kommer att att växa från fyra miljarder dollar i fjol till cirka 19 miljarder dollar år 2024. Spådomen finns i en färsk rapport från analytikern Yole Développements. 

PIC betyder photonic integrated circuits – integrerade optiska kretsar. En optisk sändtagare (transceiver) omvandlar mellan ljus och elektricitet. 

De stora tillverkarna är Luxtera (Cisco), Intel, Acacia och Inphi. De tävlar i att krympa storleken, sänka energiförbrukningen, höja datatakterna, öka robustheten och att sänka priset per databit. 

I fjol såldes 30 miljoner PIC-komponenter och 2024 kommer de att vara 160 miljoner.  

Indiumfosfid (InP) är det idag vanligaste tillverkningsmaterialet. Kisel (Si) är det som växer snabbast. I fjol tillverkades 1,3 miljoner kiselfotonikkomponenter och 2024 kommer de att vara 23,5 miljoner – från fyra procent av totalen till 15 procent.

Övriga material som nämns i rapporten är  kiselmononitrid (SiN), polymerer, glas, kiseldioxid (SiO2, ”silica”) och litiumniobat (LiNbO3).

Storkunderna är molnjättar som Google, Apple, Facebook, Amazon och Microsoft. De använder komponenterna för förbindning i serverhallar (DCI, data center interconnect). För en månad sedan demonstrerade Intel en InP-transceiver på 400 Gbit/s för sträckor på upp till 500 meter. Den ska gå i volymproduktion i år. Motsvarande 100 Gbit/s-transceiver finns i en version för 10 km.

Långdistansförbindelser i telenät är det andra stora tillämpningsområdet. Tillväxt finns inom 5G, medicinska sensorer och fordonselektronik. 

En spännande aktuell tillämpning är lidarsensorer för autonoma fordon. De som hoppas få tillverka komponenter för lidar är bland annat Intel, Rockley Photonics, SiLC och Blackmore. 

Källan till ovanstående är rapporten ”Silicon photonics and Photonic Integrated Circuits report”. Den kompletta rapporten finns att tanka hem för 6000 euro. 

Rapporten kommer från analysföretaget Yole Développement som nu startar sin egen konferens om kiselfotonik,  ”Executive Forum on Silicon Photonics”. Den första äger rum den 4 september i Shenzhen och om du känner igenom datum och plats så är det för att världens största konferens i optoelektronik, CIOE (China International Optoelectronic Exposition) äger rum nästgårds samtidigt.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)