JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 11 augusti 2020 VECKA 33

Vad gör man när den egenutvecklade hårdvarulösningen tappar mark till datacenter med generell hårdvara? Svenska Edgewares svar stavas Streampilot, en mjukvara baserad på den kunskap företaget byggt upp under 15 år som hårdvaruleverantör.

En trio, tre företag

Edgeware grundades år 2004 av Kalle Henriksson, Joachim Roos och Lukas Holm. De tre hade arbetat ihop på Net Insight och därefter på Xelerated.

För 15 år sedan dominerade mekaniska hårddiskar men det gick att se trenden med flashdiskar vilket gjorde det möjligt att utveckla snabba videoservrar som kunde avlasta näten.

Som kuriosa kan nämnas att den första videoservern hade 384 Gbyte flash, dagens modell har 24 terabyte.

Det är säkrast att säga det direkt, det finns fortfarande en marknad för Edgewares videoservrar som avlastar Internet genom att fungera som mellanlagringsstationer för videoströmmar. Men i takt med att bandbredden i näten blir allt bättre, och datacentren allt kraftfullare och billigare, har efterfrågan avtagit.

Det beror på att leverantörer av streamingtjänster som exempelvis Viaplay, C-More och SVT går över till att använda distribuerade datacenter för videodistribution, så kallade CDN:er, eller content delivery networks.

En CDN består av geografiskt utspridda servrar och flashdiskar för lagring och distribution av video. Det är samma metod som i alla år använts för webbsidor, men för strömmad video har det tagit längre tid att anamma modellen eftersom datamängderna varit så mycket större.

Lösningen har dock en baksida för tjänsteleverantörerna – de tappar återkopplingen.  Appen i mobilen eller tv:n som vi surfar runt i innan vi beställer det senaste avsnittet av Game of Thrones, kan inte berätta hur bra leveransen av videon fungerar.  Och den kan inte styra om den till en annan CDN när det uppstår problem.

Det hänger samman med hur CDN fungerar. Som svar på beställningen får appen ett så kallat manifest.

– Manifestet kan ses som en meny på en restaurang med allt som tillhör videon inklusive dubbning och textning men också vilken CDN som ska leverera innehållet och vilken kvalitet det ska ha, säger Kalle Henriksson.

När appen väl fått manifestet upphör kontakten med tjänsteleverantören. Det finns visserligen olika lösningar som ger återkoppling på hur tjänsterna fungerar, men de har alla sina begränsningar.

Edgewares svar heter Streampilot och är en molntjänst baserad på ”http redirect”, ett standardkommando i internetprotokollet. Istället för att klienten i tv:n eller mobilen skickas direkt till en CDN när den beställt en film hamnar den hos Edgewares mjukvara som tittar på beställningen och sedan skickar den till en lämplig CDN.

Viktigt att veta är att en video är uppdelad i tvåsekundersklipp som alla beställs i en viss kvalitet och med vald textning eller dubbning. Streampilot övervakar hela tiden vad som beställs och skickar beställningen till den CDN som är bäst för varje klipp.

– Vi har verifierat att det fungerar och nu håller vi på att bygga en molntjänst, säger Kalle Henriksson.

Kunderna kan både vara företag som helt saknar egen hårdvara, exempelvis Viaplay och C-More, men också företag som har egen hårdvara men som inte vill bygga ut den så att den klarar extremfallen, som en VM-final i fotboll eller melodifestivalen. Då kan Streampilot styra om toppbelastningen till en lämplig CDN som har samma innehåll som de egna servrarna.

Tekniken är patentsökt och kan användas till mycket mer än att övervaka videoströmar och rapportera tillbaka. Exempelvis kan den upptäcka om en beställning på en video kommer från en region där den inte får visas eller om man försöker köra fler samtidiga strömmar än man har tillåtelse till. För exempelvis Netflix är det tillåtet att installera appen på flera enheter men kunderna får bara titta på två samtidigt.

– Det går också att lägga in den typen av varningar som SVT haft i många år, säger Kalle Henriksson.

Den som tittar på linjär-tv får idag varningar om att det exempelvis brinner i närområdet och att man ska stänga dörrar och fönster. Samma varningar går att lägga in i strömmad video med Streampilot.

En annan funktion Edgeware kan addera i framtiden är möjligheten att upptäcka och släcka piratsändningar. Det är inte helt ovanligt att någon har ett abonnemang på exempelvis en fotbollsmatch och sedan skickar den vidare till hundratusentals andra tittare.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)