JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Brittisk-japanska Arm deklarerar att företaget inte kommer att avbryta samarbetet med Huawei, i strid med uppgifter i maj. Att förlora Arm som leverantör var Huaweis kanske största problem med USA:s sanktioner.

Huawei och Arm gick ut i onsdags med en gemensam deklaration, att de fortsätter sitt samarbete på precis samma sätt som tidigare.

Enligt Huawei har samarbetet aldrig ens avbrutits. Detta strider i så fall mot interna instruktioner till Arms personal som brittiska nyhetsbyrån BBC läste i maj.

Den 15 maj i år stämplade USA Huawei som ett säkerhetshot, och beordrade att det skulle utestängas från amerikansk teknik. Dagen efter instruerades Arms personal att avbryta alla samarbeten med Huawei. Det avslöjade nyhetsbyrån BBC den 22 maj.

Alla aktiva kontrakt, supportavtal och kommande engagemang med Huawei och dess dotterbolag skulle avbrytas, enligt instruktionerna. 

Arm bekräftade för världen den 22 maj att företaget följer de restriktioner som USA:s regering satt upp men att det hoppades på en snar lösning.

Brittiska Arm ägs av japanska Softbank men utvecklar sina produkter – IP-kärnor – med hjälp av amerikanska verktyg. Detta var tillräckligt för att Arm skulle behöva följa embargot, enligt den bedömning företaget gjorde i maj.

I onsdags valde Arm i stället att sätta fokus på något annat: Arm-arkitekturerna Armv8 och Armv9. Företaget påpekade att dessa är brittisk teknik skyddade av brittiska patent, och därmed inte påverkade av USA:s embargo.

Huawei utvecklar egna implementationer av Arms arkitekturer, så i princip är Huawei bara beroende av arkitekturerna. På det viset är Arms argumentering logisk. 

Samtidigt lämnar argumenteringen frågetecken. Licenserar Huawei några implementeringar från Arm? Påverkas detta av embargot? Arm China har en utvecklingsavdelning fysiskt nära Hisilicon. Hur intimt samarbetar deras ingenjörer och kan de fortsätta göra detta? 

Grundproblemet för Huawei är att det, liksom hela mobilindustrin, standardiserat på Arms cpu-arkitektur. En Armbojkott skulle förbjuda Huawei från att utveckla nya generationer Armprocessorer. Huawei använder sådana i basstationer, mobiltelefoner och servrar, i tre familjer kallade Tiangang, Kirin respektive Kunpeng.

Att tappa Huawei som kund skulle innebära ett stort ekonomiskt avbräck för Arm. Dessutom öppnar det ett hot på längre sikt eftersom Huaweis enda lösning på sikt skulle vara att styra över mot en annan arkitektur, som Risc-V, varvid Arms monopol i mobilvärlden skulle vara brutet.


BILDEN: En handskakning inför kamera mellan Arm, Hisilcon och Arm China: Rene Haas, chef för Arm IP Products, Yanqiu Diao, informationschef på HiSilicon och Allen Wu, vd för Arm China.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)