JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 28 september 2020 VECKA 40

En självkörande cykel, en vattenmätare som inte blir våt och ett fönster som mörknar i solen – det är några av kandidaterna till årets inbyggnadspris Embedded Award, som delas ut i samband med mässan Embedded Conference Scandinavia.

Igår presenterades kandidaterna till den utmärkelse i tre kategorier som delas ut på den årliga svenska elektronikmässan Embedded Conference Scandinavia den 5–6 november.

Bidragen är uppdelade i två kategorier – student och företag – med fyra respektive två nominerade. De vinner varsitt pris.

Dessutom delar konferensen ut ett pris till årets IoT-produkt. Eftersom det i år endast finns sex nominerade är oddsen för vinst med andra ord goda.

HMS: Kopplar industribussar

HMS Industrial i Halmstad ställer upp med en produkt ut sin klassiska familj av moduler för datanät inom industriell automation – Anybus. Anybus Compact Com är en server för det öppna gränssnittet OPC UA. Den har gränssnitt för Profinet och Ethernet/IP. Bland tidigare användare av produktfamiljen finns bland andra ABB, Siemens, Hitachi och General Electric.

Vilka protokoll som stöds av Anybus-modulerna har förändrats genom åren – men produktens design har alltid varit en viktig parameter. Den bygger på en egen systemkrets

Brinja: Larmar på byggplatsen

Brinja i Göteborg har utvecklat Brinja Core och Brinja Sensor Node som komponenter i ett uppkopplat utrymningssystem för byggsektorn. Larmet signaleras via ljus och ljud när en utrymning ska ske, vilket kan triggas bland annat via ett webgränssnitt, en telefon eller larmknappar på byggplatsen.

Chromogenics: Bländar av fönstren

Uppsalaföretaget Chromogenics ställer upp med sina fönster som automatiskt eller manuellt kan bländas av till ”solglasögon” – Autonomous Dynamic Window. Glaset ändrar sin genomskinlighet för att ge komfort och spara energi. All nödvändig elektronik är inbyggd och fönstret kan spänningsmatas via en solcell. Inga ledningsdragningar eller övergripande system krävs.

Vectorize Move: Fjärrövervakar rörelse

Produkten Walkbeat från Vectorize Move i Göteborg kombinerar rörelsesensorer med mobilapp för att övervaka hur en människa eller ett djur rör sig. Det kan till exempel handla om en patient med Parkinsons sjukdom eller om en häst med hälta.

MDH: Självkörande cykel

På Mälardalens Högskola hittar vi Niklas Persson och Tom Andersson som utvecklat den självbalanserande cykeln Auto Bike för testning av autonoma fordons säkerhetssystem.

– Det här har varit ett jätteroligt problem att lösa och det var verkligen jättecoolt när vi fick den att fungera, säger Tom Andersson.

Idag, när autonoma fordon ska testa hur bra de kan känna igen och klassificera cyklar så ställs en cykel på en släde som dras framåt med hjälp av vajrar. Auto Bike kan svänga, ändra hastighet och bete sig mer som en vanlig cykel och gör testerna mer verklighetstrogna. Den klarar olika terränger, som asfalt, gräs, och löparbana och kan göra snäva svängar,. Den kan hålla hastigheter mellan 8 och 15 km/h.

KTH: Mäter vattenflöde

Ramtin Massoumzadeh, Thibault Helle och Marek Baczynski på KTH har utvecklat en smart vattenmätare kallad Cubic Meter som bygger på ultraljudsmätningar och därmed kan utanpå rören. Det är inte vara icke-invasivt utan betyder att den kan installeras av vem som helst, i skarp kontrast till traditionella vattenmätare som kräver rörmokare (länk till en längre text om vattenmätaren).

Ultraljudsgivare skickar pulser medströms och motströms och vattenvolymen räknas ut ur tidsskillnaden mellan dem.

Swedish Embedded Award delas ut av branschorganisationen Svensk Elektronik, Bra Mässor och tidningen Elektronik i Norden.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)