JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
torsdag 9 december 2021 VECKA 49

Professor i social och etisk artificiell intelligens – det blir Virginia Dignum på lördag när Umeå universitet delar ut nya akademiska ämbeten. Universitetets mediaredaktion har intervjuat henne.

AI-teknikutvecklingen går så fort att samhället inte förstår vad som sker och lagstiftningen inte hänger med, till exempel vad gäller personlig integritet. Det menar Virginia Dignum.

Virginia Dignum

– Mycket av det som artificiell intelligens används till idag är att samla stora mängder data – all data du kan tänka dig, egentligen. Och sedan använda AI till att hitta mönster i datan, och därmed mönster i våra liv.

– De här mönstren kan användas till att förbättra våra liv. Men väldigt ofta så ser vi att de används till att övertala oss att göra något, och det är inte säkert att vi blir medvetna om vad det är vi övertalas att göra.

Virginia Dignum är en av de ledande forskarna i världen inom social och etisk AI. Hon utvecklar teorier, modeller och verktyg som kan stötta utvecklare att kontrollera systembeteenden. I bästa fall kan de förutsäga sociala effekter och verifiera att beteenden följer etiska principer.

Hon ingår i EU-kommissionens expertgrupp om artificiell intelligens vars första uppdrag är att ta fram etiska riktlinjer för artificiell intelligens.

– Jag arbetar mycket med demokratiska institutioner, dels på EU-nivå men också på nationell nivå. Målet är att folkvalda och myndigheter ska förstå sin roll och sitt ansvar för hur AI implementeras.

Virginia Dignum är vetenskaplig ledare för AI-forskningsprogrammet Wasp-HS (humaniora och samhälle), som pågår under tio år och har en budget på 650 miljoner kronor.

Tidigare arbetade hon på Delfts tekniska universitet i Nederländerna.

Läs hela intervjun med Virginia Dignum här (länk).


FOTO: Mikael Hansson

MER LÄSNING: