Ett nytt forsknings- och utvecklingslabb och en toppmoderna anläggning för tillverkning av byggnadsintegrerade solcellsmoduler – det invigde solenergiföretaget Midsummer i sina lokaler i Järfälla i går. Många var på plats, och Christer Fuglesang, Sveriges första och hittills enda astronaut, höll ett inspirerande invigningstal om betydelsen av solenergi i rymden, efter ett kort välkomnande av vd Sven Lindström.
– För 15 år sedan började vi resan med idén att vi kunde använda samma teknik som användes i CD- och DVD-tillverkning, för att tillverka tunnfilmssolceller. Till slut lyckades vi, och det har gått otroligt bra, sade Sven Lindström, när alla var på plats efter en kort rundvandring.
Vid start var det bara en handfull som jobbade med att utveckla solceller – idag har företaget över hundra anställda. Redan från början tog företaget fasta på flexibilitet och kostnad, snarare än verkningsgrad, och maskinen som Midsummer startade med var en cd-maskin som var ombyggd på plats.
Sedan dess har Midsummer vuxit kraftigt, både sett till antalet medarbetare och fabriksyta. På senare tid har företaget byggt om och byggt nytt. Totalt handlar det om en utbyggnad på cirka 1 000 kvadratmeter.
Igår var det dags att fira framgången – och även inviga företagets nya labb för forskning och utveckling av tunnfilmssolceller samt en ny produktionslina för tillverkning av solcellsmoduler som är anpassade att läggas på takplåt och takpannor.
I den nya produktionslinan kan strängar om upp till 12 seriekopplade solceller lödas ihop i taget. Därefter kan två strängar kopplas ihop – en längd kan alltså som mest bestå av 24 seriekopplade celler. En modul kan sedan byggas upp med flera strängar i bredd, som mest sex stycken, där alla solceller är seriekopplade.
En stor del av produktionen sker automatiskt med maskiner skräddarsydda för uppgiften och lokalens utformning. Samtidigt krävs det fortfarande en hel del handpåläggning och i varje processteg testas och granskas resultatet.
Professor Christer Fuglesang – även astronaut och partikelfysiker – var kvällens hedersgäst med uppgift att inviga de nya lokalerna och inspirera, vilket han gjorde med bilder och upplevelser från sina två rymdresor.
Det var december 2006 om han efter 14 års träning fick göra sin första resa till den internationella rymdstationen ISS, som ligger i omloppsbana runt jorden 400 kilometer ovanför jorden.
– Det var en fantastisk tid, men jag är också glad att få vara med här och tycker att det är speciellt kul att det handlar om solceller, för solceller är något vi var väldigt beroende av i rymden, konstaterade han, och adderade:
– Faktum är att rymdstationen som jag varit med att bygga på får all sin energi från gigantiska solpaneler. Vi hade åtta panelpar som var och en var 33 meter gånger 12 meter.