JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Om du vill bygga en krets som använder en Risc V-kärna, kan du nu vända dig till chiptillverkaren Samsung. Det hävdar den sydkoreanska nyhetssajten The Elec.

Konkurrerande kiselsmedjan TSMC har reda tillverkat flera kretsar med Risc V-kärnor åt bland annat taiwanesiska Andes. Om det stämmer att även Samsung öppnat för integrering av Risc V, är det ytterligare en knuff i ryggen för arkitekturen, som är öppen källkod, fri att använda och modifiera.

Den sydkoreanska sajten Elec uttrycker sig på följande sätt: ”Samsung Electronics foundry-avdelning ser ut att förbereda sig för att producera Risc V-baserade chip-kärnor (core chips) i ett gemensamt projekt med Semi Five. Detta är första gången som avdelningen inkluderar en IP-kärna som inte är från Arm i sina processer”.

Sydkoreanska Semi Five är dotterbolag till den kända Risc-V-konsulten SiFive där några av grundarna till Risc-V återfinns. Elec hänvisar till att Semi Fives chef, Cho Myung-hyun, direkt ska ha sagt att bolaget utvecklar chipdesignlösningar baserade på Samsungs tillverkningsprocess 14 nm LPP.

Risc V är för processorer vad Linux är för operativsystem. Stöd från Samsung är ingen överraskande utveckling, men det är en milstolpe för Risc V. Samsung är medlem i Risc-V-stiftelsen sedan länge och har även investerat i SiFive. År 2016 fanns ett rykte att Samsung var på väg att tillverka en IoT-krets som använde en Risc V-kärna.

Det finns redan hundratals kretsprojekt som använder Risc V-kärnor, enligt TSMC.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)