JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Grafenplast för 3D-sensorer i butik

Uppsalaföretaget Graphmatech har i samarbete med den svenska filamenttillverkaren Addnorth tagit fram en plast med hög elektrisk och termisk ledningsförmåga tack vara tillsatt grafen. Speciellt är att materialet kan användas för att skapa sensorer och andra kretsar i 3D-skrivare. Nu finns det att tillgå via Addnorths webbshop.

Graphmatech har utvecklat ett kompositmaterial – Aros Graphene – där grafen ingår tillsammans med ett specialutvecklat salt. När blandningen appliceras skapas en lager-på-lager-struktur (i nanoskala) där saltet placerar sig mellan grafenflaken. Eftersom både saltet och grafen leder värme och elektricitet mycket bra får materialet jämförbar prestanda med grafen, fast i tre dimensioner.

Redan från start har målet varit att addera Aros Graphene i material som industrin kan ha glädje av i sin produktion, och i somras hade företaget ett sådant framme för utvalda kunder.

Ett företag som haft ögonen på produkten en längre tid är den svenska filamenttillverkaren Addnorth vars intentionen har varit att i framtiden kunna sälja ledande polymerbaserade filament för 3D-utskrifter. Nu har Addnorth lanserat produkten Koltron G1 – ett superkonduktivt 3D-utskivbart material med Aros Graphene som ingrediens.

Det finns enligt Graphmatech och Addnorth åtskilliga potentiella användningsområden med filamentet. Företagen nämner exempelvis att materialet kan användas till allt från EMI- och RFI-skärmning till kapacitiva sensorer samt bärbar och tryckt elektronik liksom kylning av elektronik

Materialet går att köpa via Addnorth webbshop.

Här kan du läsa en längre artikel om Graphmatech (länk).

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)