PRODUCTRONICA: Täbybaserade Mycronic har varit ute på en intensiv shoppingrunda de senaste åren vilket syntes tydligt på årets Productronica där montern var större än någonsin. I ena hörnet fanns dessutom en liten självkörande robot.
Förvärven har gjort att Mycronic numera leverera det mesta som behövs i en ytmonteringslina bortsett från lödugn och transportörer.
– Vi har byggt en riktigt bra lösning under namnet Mypro Line. Under de senaste fem månaderna har vi tagit sju affärer med en kombination av Jetprinting, lodpastaavsyning, ytmontering, optisk inspektion och torn. Det visar att strategin betalar sig, säger Thomas Stetter som är chef för verksamheten.
Företaget har traditionellt fokuserat på mindre och medelstora volymer där serierna är förhållandevis korta vilket kräver att maskinerna är enkla att ställa om.
På mässan hade Mycronic plockat ihop en komplett lina som klarade att montera upp till hela 100 000 komponenter per timme.
– Vi ser en trend att ”High Flex” flyttas upp till lite högre volymsegment och då vill vi inte att kunderna ska kika på konkurrenterna.
När det handlar om lite större volymer används normalt en screentryckare för att lägga på lodpastan. Nästa steg i linan kan vara en SPI, en lodpastaysynare och därefter en jettryckare. Den kan både lägga på mer lodpasta på ett begränsat antal paddar än vad stencilen klarar men den kan också korrigera fel från screentryckaren i form av för lite lodpasta.
– Det är en väldigt stor fördel som ökar yielden.
Tekniken kallas Active Inspection Interface, AI2.
Ett hjälpmedel som underlättar kommunikationen mellan maskinerna i linan stavas Hermes. Standarden, som numera omfamnas av branschorganisationen IPC, drogs igång våren 2017 av ASM och Asys. Mycronic anslöt sig omgående.
– Vi har precis tagit över ordförandeskapet, det visar vårt engagemang i standardiseringen, säger Thomas Stetter.
Ordförandeskapet är ett åtagande över två år.
Nästa år kommer företagets maskinera att börja ”prata” Hermes. Därmed blir det enklare skicka information från en maskin till nästa i linan vilket underlättar automatiseringen.
– Vi ser att det är nödvändigt att de delar man kan standardisera även standardiseras. Sen finns det alltid delar som förblir proprietära.
IPC har också drivit på för att standardisera den vertikala kommunikationen, från linan till överordnade system som programvaror för processtyrning (MES-system).
– Vertikalt är det lite mer komplext, jag tror det kommer att ta lite mer tid. Fortfarande är mycket proprietärt och dessutom kundberoende vilka data som ska skickas upp.
Kunderna har dessutom olika MES-system som företaget alltid måste koppla in sig till.
För ett drygt år sedan startade Mycronic ett litet center för maskininlärning i Silicon Valley tillsammans med tre andra företag. Än har tekniken inte letat sig in i några produkter men det är bara en tidsfråga.
– Vi driver några konkreta projekt och använder det också för utbildning.
Anställda från olika utvecklingsavdelningar får åka till Silicon Valley för att lära sig mer om maskininlärning. Det handlar bland annat om hur man skapar sig en databas, hur man tränar den och hur man använder den. Normalt är de anställda där under tre månader och sedan kommer någon annan enligt ett rullande schema.
– Det handlar om att lära sig att känna igen möjligheten när den kommer, säger Thomas Stetter.
En lågt hängande frukt är att börja använda AI i avsyningsmaskinerna för lodpasta och kort. Analysen av bilderna från komplexa tar tid och kan utgöra en flaskhals i produktionen. Genom att införa AI skulle tiden det tar att bedöma bilderna bli kortare.
Precis som många av konkurrenterna på Productronica hade Mycronic en liten självkörande robot i montern, en AGV från Omron, som betjänades av en plockrobot.
– Vi vet att många av våra kunder ser över materialhanteringsstrategin.
Det handlar om att låta robotar ta över transport av komponenter från lagret till linan, en arbetsintensiv uppgift. Mycronic har deltagit i olika pilotprojekt tillsammans med kunder.
– Vi ser en stor möjlighet att sälja integrerade lösningar med AGV och plockrobot.