JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Håll tummarna att Intel inte ringer

Intel har författat ett brev där det ber om ursäkt för sommarens och höstens allt mer försenade leveranser av pc-processorer. För många kommer förseningarna tyvärr att fortsätta. Om du i dagarna får ett telefonsamtal från Intel är risken att du möts av ett dystert besked.

De senaste årens processorproduktion från Intel har drabbats av dyra motgångar med ickefungerande processer och förseningar. 

Företaget har investerat miljardtals dollar för att ta sig ikapp och har till och med förnedrande tvingats be den öppna kiselsmedjan TSMC om hjälp. Intel tillhör annars det fåtal som sköter sin egen chiptillverkning, i ständig tävlan med kommersiella kiselsmedjor om den vassaste processtekniken. 

Men inga av de senaste åtgärderna har kunnat rädda leveranserna av pc-processorer i år och företaget ber nu skriftligen om ursäkt.

Intel lägger en del av skulden på marknadsanalytiker som invaggat företaget i en falsk säkerhet genom att underskatta en fortsatt ökande efterfrågan under 2019. Detta har Intel inte kunnat möta vilket är orsaken till att pc-kunder upplevt växande förseningar sedan i somras. 

Intel sägs till slut ha lyckats börja volymproducera i 10 nm – en processteknik som ursprungligen var planerad till år 2015. Dessutom satsar företaget ”record levels” för att öka sin produktion i 14 nm. Företaget är inte moget att stå på egna ben utan fortsätter att köpa tillverkning av kiselsmedjor. 

Men inget av detta kommer att vara tillräckligt för att trolla bort samtliga förseningar.  Om det snart ringer i telefonen från Intel är det ett dåligt tecken – då kan du vara en av de som kommer att få fortsätta att vänta, förvarnar Intel.

Läs ursäkten här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)