JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

För första gången på flera år viker operatörernas intäkter från mobilabonnemang. Samtidigt fortsätter datatrafiken i mobilnäten att öka. Det konstaterar Post- och telestyrelsens (PTS) i en färsk rapport.

Intäkterna för mobilabonnemang minskade med två procent under första halvåret 2019 jämfört med motsvarande period ett år tidigare. Skälet är att mobilabonnemangen med samtal, men utan data, fortsatt att minska samt att de rörliga intäkterna minskade med 18 procent.

Siffrorna framgår av rapporten ”Svensk telekommarknad för första halvåret 2019”.

Samtidigt ser PTS att operatörernas intäkter från elektroniska kommunikationstjänster och -nät i stort ökar, eftersom andra tjänster än de traditionella (mobila telefonabonnemang, fast bredband och tv-tjänster) växer. Det handlar exempelvis om sakernas internet (IoT), röst- och meddelandetjänster samt vissa innehållstjänster som levereras över internetanslutningen.

– Detta är en förändring som pågår just nu och vår ambition är att i framtiden lägga mer fokus på att följa och undersöka de nya tjänsterna inom elektronisk kommunikation, säger PTS generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.

Mängden datatrafik från mobilt bredband (abonnemang med endast data) ökade med 35 procent efter att inte ha ökat alls under föregående period. Ett skäl till detta kan vara att allt fler erbjudanden på mobilt bredband omfattar obegränsad mängd data. Mängden data från abonnemang på samtal och data ökade med 16 procent.

En allt större andel, 41 procent, av mobilsamtalen ringdes vid halvårsskiftet via 4G-näten och i princip hela denna tillväxt har skett på två år.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus