JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskättade telefonkretsen snabbare än både Qualcomm och Apple

Mediateks mobilprocessor Dimensity 1000 5G får högre prestandapoäng än både Qualcomm Snapdragon 855 Plus och Apple A13 Bionic i en jämförelse. Mediateks kontor i Linköping har haft en central roll i utvecklingen av processorn.

Igår lanserade Mediatek en mobilsystemkrets för 5G-nätet. Den är ett rejält hot mot mobilprocessortillverkaren Qualcomm som är den som idag dominerar prestandasegmentet av mobilmarknaden.

Dimensity 1000 5G får högre kombinationspoäng än både Apples och Qualcomms vassaste SoC:er, och får dessutom den högsta cpu-poäng som någonsin noterats i prestandamåttet Antutu.

Det rapporterar mobilnyhetssajten Mobil och konstaterar att Mediatek-kisel i en telefon tidigare snarast varit en indikation på låg prestanda.

– Men den förutfattade meningen får vi nog vara beredda att tänka om framöver, skriver Mobil.

De första bakeliterna med denna digitala halvledare tillverkad i 7 nm ska dyka upp i butikshyllorna någon gång under första kvartalet nästa år.

Mediateks integrerade kretsar utvecklas i stor utsträckning i Linköping i en teknik med 20 år på nacken. Du kan söka i Elektroniktidningens arkiv efter Liu-avknopparen Coresonic som Mediatek köpte år 2012.

Dimensity 1000 5G består av fyra Cortex A77-cpuer, en Mali G77-gpu och ett integrerat 5G-modem. Det sistnämnda modemet är det som – gissningsvis – utvecklas i Sverige. Åtminstone delvis – Mediatek har många utvecklingskontor involverade i utvecklingen av sina komponenter.

Hur mycket av Coresonics gamla teknik finns egentligen kvar i Mediateks processorer? Exakt vad i Dimensity utvecklas i Linköping? Hur många av Antutu-poängen kan Linköping ta credit för?

Det kanske du kan lära dig mer om ifall du besöker Linköpings universitet den 3 december. Då håller en av Coresonics grundare, Anders Nilsson, en kort presentation i Mjärdevi Science Park om vad som pågår på Mediateks avdelning i Linköping.

Anders Nilsson

– Jag kommer att relatera till flera av våra projekt, men inte direkt marknadsföra vår nya SoC även om jag tycker vi skall vara väldigt stolta över den :‑).

Det skriver han i ett mail till Elektroniktidningen. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)