JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Med överväldigande majoritet röstade EU-parlamentet i torsdags ja till en resolution om att standardisera laddare för mobiltelefoner. Apples Lightningkontakt är därmed hotad.

Redan år 2009 försökte EU driva igenom en standard för mobilladdare. På den tiden fanns det runt 30 olika varianter. Dåligt för konsumenterna och dåligt för miljön ansåg EU.

Som bekant anpassade sig i princip alla utom Apple till Micro-USB, det amerikanska företaget höll fast vid sin egen lösning kallad Lightning.

Idag finns det tre varianter i och med att många tillverkare gått över till USB-C som ger högre datatakter och mer effekt men som inte är mekaniskt kompatibel med Micro-USB.

Att branschen inte på egen hand lyckats enas om en enda kontakt har fått parlamentarikerna att agera. De vill nu att kommissionen tar i med hårdhandskarna genom att lagstifta om saken. Redan i juli vill de se ett förslag. Standarden ska inte bara gälla mobiltelefoner utan också surfplattor, eboksläsare och liknande apparater.

Apple är inte oväntat motståndare till idén om en enda laddartyp. I ett remissvar invänder företaget bland annat att det skulle hämma innovationstakten.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus