JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

En lidar på en surfplatta – Apple har tagit sig för att integrera de självkörande bilarnas favoritsensor i ett helt nytt sammanhang. Fyra appar demonstreras med utökad verklighet, AR, som den gemensamma nämnaren.

En lidar av klassiskt slag skickar ljuspulser i olika riktningar, och mäter studstiden.

Om du kan avvara 8000 kronor för ett exemplar av den fjärde generations Ipad Pro – som lanserades igår – kan du få en Ikea-app som din privata heminredare på köpet. Appen väljer möbler, placerar ut dem, och visar dig resultatet på skärmen när du promenerar runt i ditt 3D-skannade hem. Appen är en av tillämpningarna i Apples nya lidarutrustade Ipad.

Du kan ha sett liknade funktionalitet i appar tidigare. Men med hjälp av en lidarsensor kommer Augmented Reality av det slaget att bli enklare att implementera. Plus energisnålare och noggrannare.

Lidar är idag mest känd som en teknik för framtida självkörande bilar. Lidarsensorer 3D-kartlägger allt som är inom synhåll för lidarsensorn. Den skickar ut ljuspulser i olika riktningar och mäter hur lång tid det tar för ljuspulsen att studsa tillbaka till sensorn. Tiden ger avståndet. Udata från sensorn är alltså en mängd polära 3D-koordinater för reflektiva objekt kring sensorn.

Ikeas app placerar ut nya möbler i dina rum. En arkitektapp kan till och med addera nya rum till lägenheten.

Om du promenerar runt i ett rum och sparar koordinaterna allteftersom, och dessutom med olika knep ser till att upprätthålla ett gemensamt koordinatsystem mellan scanningarna, kan du bygga upp en 3D-modell av ditt hus.

Självkörande bilar känner av sin aktuella position genom att jämföra med en referenskarta byggd på tidigare lidaravläsnningar. De kan därmed avgöra exakt var de är och dessutom upptäcka nya objekt i trafikmiljön.

Elektroniktidningen hittar inga ytterligare specifikationer av Apple-lidarns upplösning, våglängd, effekt, uppdateringsfrekvens, avläsningsvinklar, och så vidare. Eller uppgifter om tillverkaren. Det enda vi hittar är att den har en räckvidd på fem meter och arbetar i ”hastigheter” på nanosekunder. Snart kommer det förhoppningvis att dyka en teardown med mer uppgifter.

Utöver Ikeas heminredare finns en medicinsk tillämpning, ett arkitektverktyg och ett spel. Spelet är ”Hela havet stormar”. Ditt golv förvandlas till ett brinnande hav och du styr en gestalt som hoppar mellan dina möbler för att klara sitt liv, jagad av monster.

Den medicinska appen scannar en människas kropp och undersöker frihetsgraderna i exempelvis armens rörelser för att låta sjukgymnaster diskutera terapi med patienter.

De här apparna är bara början. Elektroniktidningen väntar sig att få se appar för geststyrning och för interaktiva spel av det slaget som finns för Microsofts Kinectsensor, som använder en mer indirekt teknik för sin 3D-kartläggning. Du kommer rimligen också att kunna scanna och fotografera din kropp för att bygga upp en naturtrogen avatar.

Samtidigt med den kommersiella lanseringen av Ipaden har Apple lagt upp en platsannons för dig som vill arbeta med att utveckla nästa generation av lidarn.

Det finns fler spännande tekniska nyheter i Ipaden, som en ny generation av Apples neuronkärna Bionic och en svit på fem stycken samarbetande mikrofoner.

Ipaden kommer att få ett tangentbord – dyrt – som tillbehör i maj, och Apple marknadsför Ipaden som ”like a computer”. Detta – att Ipaden får ett tangentbor och kan användas som om den var en dator – är i sig en utveckling som många väntat på sedan den första Ipaden lanserades, för tio år sedan.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)