JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Energimyndigheten beviljar 575 miljoner kronor i stöd till det svenska testcenter för elektromobilitet som planerats sedan 2017. 

Robert Andrén

– I dessa tider av corona är det särskilt viktigt att vi stödjer denna typ av framåtsyftande insatser som kan bidra till en klimatsmart omstart av samhället, kommenterar Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén i ett pressmeddelande.

Med den första finansieringen spikad tar Seel (Swedish Electric Transport Laboratory) ytterligare ett steg mot att kunna tas i drift år 2023. Projektet beräknas därefter pågå till 2031 med en total budget på 3,2 miljarder euro i statligt stöd.

Stefan Bengtsson, rektor och vd för Chalmers, ber om pengar till forskning:

Stefan Bengtsson

– För att kunna leverera världsledande kompetens inom elektrifierade transporter behöver vi nu också säkra förutsättningarna för akademisk forskning och utbildning av högsta internationell klass. Det kräver nya offentliga forskningsresurser inom Seel:s verksamhetsområde.

Planerna på en svensk testbädd för elfordon började smidas sommaren 2017. Sommaren 2018 beslutades att den skulle ligga på Lindholmen i Göteborg med en filial i Stockholm. I slutet av förra året fick planerna godkänt av EU efter att ha stämplats som ”ett viktigt projekt av gemensamt europeiskt intresse”.

Bolaget Seel är bildat av av Rise och Chalmers. Det blir en gemensam mötesplattform för samarbete inom elektromobilitet för aktörer inom små och medelstora företag i fordonsindustrin, flygindustrin och maritima sektorn.

Forskare vid högskolor, universitet och forskningsinstitut kommer genom centret få tillgång till en avancerad forskningsinfrastruktur.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)