JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. GM lägger ner bildelningstjänst

General Motors nordamerikanska bildelningstjänst Maven släcks ner. GM konstaterar att tjänsten, som startades 2016, inte är lönsam. Corona blev droppen.

– Efter att med ett kritiskt öga ha undersökt branschen och vår egen verksamhet i ljuset av covid-19, har vi fattat det tuffa men nödvändiga beslutet att avveckla verksamheten, säger Maven i ett brev till sina kunder.

Även innan coronapandemin drastiskt minskade biltrafiken, höll GM:s bildelningstjänst Maven ekonomiskt nätt och jämt näsan över vattnet .

Maven hade inte bara en egen bilflotta utan tillät även privatkunder att addera sin egna bilar till tjänsten. Redan i mitten av 2019 halverade Maven antalet städer som det täckte med tjänsten. Till slut återstod Detroit, Los Angeles, Washington DC och Toronto. 

I mars pausades all verksamhet och nu meddelar alltså företaget att stoppet blir permanent. 

Också tjänsten Maven Gig – där GM hyr ut till Lyft- och Uber-förare – avvecklas.

GM har inte varit ensamt om att experimentera med bildelningstjänster. Det tros bli en vanligare transportform i framtidens trafiksystem, men har ännu inte tagit fart.

I Sverige misslyckades tidigt Audi, BMW och Daimler i sin försöksversamhet. 

Volvo testar sedan i höstas att omförpacka sin tjänst Sunfleet till en ny tjänst kallad M med mindre subventionerade priser och bättre service. Det förekommer uppgifter om att M kommer att  drabbas av coronabesparingar (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)