JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskt batterilager för ö-drift

Mobile Voltpack, så heter batterilagret som Northvolt och Vattenfall utvecklat gemensamt. En enhet ger upp till 250 kW med en skalbar kapacitet mellan 245 kWh till 1225 kWh. Nu står Vattenfall redo att testa batterilagret inför en bred lansering där ö-drift av elnät är en intressant användning.

Northvolt har konstruerat och tillverkat Mobile Voltpack – där ingår batteri, växelriktare och styrsystem. Vattenfall har å sin sida stöttat på system- och nätnivå, så att produkten blir attraktiv för marknaden.

Några tillämpningar som nämns är ö-drift av elnät, nätförstärkning och laddning av elfordon. Ö-drift innebär lokal elproduktion i geografiskt begränsade ”öar”.

Närmast ska Vattenfall testa och utvärdera batterilagret, som på sikt är tänkt att exempelvis kunna ersätta dieselgeneratorer på byggplatser. Det kan enkelt flyttas för att sedan användas i flera dagar eller veckor innan det åter omplaceras.

– Energilagring ger snabb tillgång till ström när kunderna behöver sänka effekttoppar eller om nätanslutningens kapacitet är otillräcklig, säger Torbjörn Johansson, på Vattenfall i ett pressmeddelande.

Batterilagret kan enkelt skalas upp via en central så kallad gränssnittsnav som kan ansluta fem fristående batterienheter parallellt. Navet innehåller växelriktare och stödsystem.

Vattenfall planerar att erbjuda batterilösningen inom sitt koncept "Power-as-a-Service". Det innebär att företaget äger, ansvarar och driver energilagret åt en kund.

Den slutliga utvärderingen av systemet ska ske på Vattenfalls test- och certifieringscenter i Älvkarleby.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)