JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Huawei pressas hårt av USA

Idag startade den sjuttonde upplagan av telekomjätten Huaweis årliga konferens i Shenzhen för media och analytiker. Fokus på både presentationer och frågor låg på de nya sanktioner som USA utfärdade i fredags och som hotar att strypa leveranserna av de mest avancerade halvledarkretsarna.

– Beslutet den 15 maj är riktat mot Huawei, våra affärer kommer att påverkas men vi är säkra på att hitta lösningar. USA fortsätter att attackera oss men vad ger det världen? En fragmenterad standard och underleverantörskedja gynnar ingen.

Det sade Guo Ping, roterande ordförande för Huawei, när han inledde den webbsända konferensen.

Företaget hamnade redan för ett år sedan, den 16 maj 2019, på USA:s svarta lista vilket kraftigt minskade möjligheterna att köpa komponenter och mjukvara från USA. Enligt Gua Ping kapade det 12 miljarder dollar från omsättningen i fjol. Trots det växte Huawei under fjolåret.

– Vi ökade utgifterna för forskning och utveckling med 30 procent i fjol för att täta hålen som USA:s sanktioner förorsakat.

Dessutom ökade företaget sina inköp i fjol med 73 procent och har idag gott om komponenter på lager men hur länge det räcker är oklart.

Det nya slaget, där Huawei och dess dotterbolag Hisilicon hindras från att köpa kretsar från TSMC, är betydligt hårdare. Inget av de kinesiska foundryna har den senaste processgenerationen och att byta till Samsung, som har motsvarande process som TSMC, är knappast möjligt. Bägge använder amerikanska EDA-verktyg och amerikanska maskiner i renrummen.

– Vi studerar och utvärderar hur det nya beslutet påverkar oss, sade Guo Ping.

Han påpekade också att åtgärden påverkar förtroendet för de amerikanska teknikföretagen och kommer att leda till att de tappar kunder.

Intressant att notera var att Guo Ping flera gånger återkom till vikten av att 5G är en gemensam standard för hela världen, något som ger skalfördelar och är bra för konsumenterna. Det har annars funnits farhågor att konflikten mellan USA och Kina skulle kunna leda till att Kina skapar en egen mobilstandard för nästa generation.

Du kan se dagens presentation här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)