JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cevt skyldigt 60 miljoner kronor

Kammarrätten i Göteborg har beslutat att Geelyägda Cevt – som bland annat utvecklat CMA-plattformen som används i Volvo V40 – ska betala nära 60 miljoner kronor till Skatteverket. Anledningen är felaktigt betalda arbetsgivaravgifter för kinesisk personal arbetande i Sverige.

I en färsk dom konstaterar Kammarrätten att personal från Kina som arbetat i Sverige inte har utfört forsknings- och utvecklingsarbete för kinesiska Geelys räkning, utan för svenska Cevts räkning. Cevt är helt enkelt arbetsgivare och den som betalar ut lön, därav att Skatteverket beslutade att höja underlaget för arbetsgivaravgifter med totalt cirka 60 miljoner kronor, skriver Dagens Juridik.

Bakgrunden är att personal från koncernbolaget har utfört arbete åt Cevt i Sverige under perioder som varierat från några månader till mer än ett år. För individer som varit här i mindre än ett år har företaget inte redovisat arbetsgivaravgifter. I de fall där tiden förlängts, för att då överstiga ett år, har företaget redovisat arbetsgivaravgifter från och med den månad förlängningsbeslutet fattades och inte från den första arbetsdagen i Sverige.

Kammarrätten fastslår att den kinesiska personalen har varit lokalt anställd av Cevt, som agerat arbetsgivare genom att betala ut lön, lämna kontrolluppgifter, verkställa och redovisa skatteavdrag samt ansöka om SINK (Särskild inkomstskatt för utomlandsbosatta) och skattelättnader för utländska arbetstagare.

Kammarrätten avslår Cevts överklagande, enligt Dagens Juridik.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)