JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Huaweis eget OS på väg till smarttelefoner

Version 2.0 av Huaweis operativsystem Harmony stöder mobiltelefoner. En smarttelefon med Harmony 2.0 kan dyka upp tidigast nästa år.  

I december släpps utvecklingsverktyg för en betaversion av Harmony OS 2.0 för mobiltelefoner. Det meddelade Huaweis chef för konsumentprodukter, Richard Yu, på Huaweis utvecklarkonferens i torsdags.

– Så kanske kan vi från och med nästa år få se en smarttelefon med Harmony OS? tillade han.

Utvecklingsverktyg för Harmony 2.0 för smartteve, klockor och head units, släpptes redan under konferensen.

Huaweis nuvarande mobiler använder Googles operativsystem Android. Men sommaren 2019 införde USA sanktioner som gjorde det omöjligt för Huawei att använda en komplett version av Android. 

Att Harmony OS  (också känt som Hongmeng OS) kunde ha smarttelefoner i sikte misstänktes därför redan innan det officiellt lanserades i augusti 2019, trots att den i lanseringen bara presenterades som ett operativsystem för inbyggda system. 

Medan Android bygger på Linux, använder Harmony OS en egenutvecklad mikrokärna. Liksom Android finns i en öppenkodsversion kallad AOSP har Huawei släppt en öppenkodsversion av Harmony OS kallad Open Harmony. 

Den stöder idag enheter med mellan 128 kbyte och 128 Mbyte RAM. I april 2021 finns stöd upp till 4Gbyte och i oktober försvinner gränsen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)