JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Mjukvarujätten Microsoft ger sig nu in i kampen om molntjänster för operatörer genom att lansera en mobilanapassad variant av Azure.

Med 5G kommer molnet och mobilnätet att växa ihop och därmed ge operatörerna helt nya möjligheter att både driva näten, men också att erbjuda nya tjänster till kunderna.

Hittills har Amazon AWS haft ledningen på en marknad som ännu är i sin linda. Även Google har lanserat molntjänster för operatörer och det finns en rad mindre aktörer som också vill ha en del av kakan.

Att Microsoft var på väg att lansera en produkt har varit uppenbart en tid. Företaget har köpt mindre telekombolag för att komplettera sitt eget kunnande kring datacenter. Två exempel är Affirmed som bland annat utvecklar virtualiserade nätverkslösningar för molnet, och Metaswitch Networks som både har virtualiserade nätverksfunktioner och traditionella lösningar för röst, data och mobilnät.

Tilläggas kan att även de stora telekomleverantörerna som Ericsson har molnlösningar som framförallt är tänkta att sitta långt ut i näten och därmed ge snabba svarstider. Om Amazon, Google och Microsoft kan ta hand om även den typen av molntjänster är ännu för tidigt att säga.

 

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)