JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Ange vart du vill åka så rullar Teslas bilar dit på egen hand. Imponerande men kusligt, enligt testförare. Efter att en betaversion av funktionen till slut börjat rullas ut, höjs på måndag priset med 25 procent till 10 000 dollar.

Sedan i onsdags har allt fler ägare av den amerikanska elbilen Tesla fått se ett nytt menyalternativ dyka upp på skärmen, ”Full Self Driving Beta”.  Tesla har ”extremt sakta och försiktigt” börjat rulla ut FSD via mjukvaruupdateringar över nätet.

Exakt hur FSD skiljer sig från tidigare självkörningsfunktioner i Teslabilarna är något som ägarna just nu utforskar.  Den tar sig igenom trafikljus, gör höger- och och vänstersvängar och manövrerar sig runt andra bilar. 

Manövrerna i sig är inte nödvändigtvis nya utan det som främst upplevs som som nytt – och ibland kusligt – är att bilen gör allt på eget initiativ, där föraren tidigare behövt ge bekräftelser.

En annan känsla, rapporterad av vloggaren Tesla Raj, är att körningen känns mänsklig när bilen exempelvis pausar som för att ta en extra titt, innan den fullföljer en sväng.

Skärmen använder en ny 3D-visualisering av trafikmiljön där passagerarna kan se vad bilen ser av vägmarkeringar, trottoarer, fotgängare, parkerade bilar, trafikljus och så vidare. En streckad linje talar om vart bilen tänker åka och text talar om vad den tänker göra.

Att manövreringen inte kräver vägmarkeringar är en teknisk nyhet. 

Att funktionen rullas ut ”extremt sakta och försiktigt” betyder två saker. Dels att alla inte får mjukvaruupdateringen på en gång utan bara några i taget – och bara ägare som anmält sig som betatestare.

Det betyder också att alla strängt avråds från släppa ratten eller brista i uppmärksamhet medan bilen kör. Det är ännu viktigare nu än det varit tidigare, betonar Tesla, att inse att bilen inte kan köra sig själv utan övervakning. Var ständigt beredd att rycka in eftersom den när som helst kan göra någonting dumt!

Många har förskottsbeställt tjänsten och väntat länge. Priset har varierat under åren. Tidigare i år höjdes priset med 1000 dollar och på måndag kommer en höjning med 2000 dollar till 10 000 dollar. Prislappen kommer att fortsätta att gå upp allteftersom funktionen och lagstiftningen blir mer medgivande.

Teslas vd Elon Musk tror att det går att tjäna pengar på FSD. Han har tror det verkliga värdet till slut kommer att ligga över 100 000 dollar. En del av de Teslabilar som produceras i framtiden kan Tesla komma att behålla eller köpa tillbaka för egna uthyrnings- och taxitjänster.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus