Det går knappt en dag utan att det kommer nyheter kring Open RAN, men det dröjer två år innan standarden som ska öppna upp mobilnäten för nya spelare börjar påverka Ericssons försäljning på allvar. Det spådde Börje Ekholm på telefonkonferensen efter senaste kvartalsrapporten.
Det var under frågestunden som Open RAN dök upp och på frågan hur standarden kommer att påverka Ericsson svarade han:
– Vi ser mycket diskussioner om Open RAN och dess för- och nackdelar. Det som är viktigt att komma ihåg är att vi sagt att vi bidrar stort till O-RAN och kommer att fortsätta göra det.
Det finns flera initiativ med likartade namn som arbetar för att öppna upp mobilnäten för större konkurrens men också nya tjänster. Ericsson deltar i standardiseringsarbetet inom O-RAN Alliance sedan februari 2019.
– Vi ser att det här är något som kommer att hända så vi kommer att se till att vara välpositionerade. Det också därför vi måste öka intäkterna från mjukvara.
– Jag ser inte att O-RAN kommer att ha någon större inverkan under 2021 och 2022 men därefter tror jag det kommer att påverka vår omsättning – det kommer att ha betydelse för hur affärsmodellerna utvecklas framöver. Man ska se det här som en möjlighet där vi kommer att positionera oss på ett bra sätt. Det är inte annorlunda än andra teknikskiften som skett i industrin – det handlar om att leda utvecklingen och vara ledande, då har vi en bra möjlighet, sade Börje Ekholm.
Av de tre stora telekomleverantörerna har Ericssons hittills visat ett måttligt intresse för frågan. Mest entusiastiskt har Nokia varit medan Huawei varit avvaktande.
Japanska Rakuten tillhör en av förespråkarna och har nyligen lanserat ett 5G-nät baserat på Open RAN. Samtidigt finns ett brett stöd från stora operatörer som arbetar för att Open RAN ska bli verklighet vilket fått analyshusen att skruva upp sina prognoser.
Exempelvis spår Rethink Wireless att Open RAN kommer att utgöra 58 procent investeringarna i radiodelen av mobilnäten år 2026, en marknad värd 32 miljarder dollar.