JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

I början av september blev det officiellt att det svenska solcellsföretaget Midsummer startar ett italienskt dotterbolag med säte i Rom. Nu har företaget köpt en lokal i Bari i södra Italien, där det ska starta storskalig tillverkning av solpaneler.

Järfällaföretaget Midsummer har skrivit avtal om en fabrikslokal i Italien. Lokalen är på totalt 3880 kvadratmeter, och den ska inrymma både produktion och kontor.

Arbetet med att designa hur fabriken ska utformas har precis börjat. Här ska företaget sätta upp en storskalig tillverkning av sina byggnadsintegrerade solpaneler med en toppkapacitet på 50 MW solpaneler per år.

Sven Lindström

– Lokalen och placeringen är optimal för vårt syfte med fantastiskt klimat, optimal solinstrålning och omedelbar närhet till den högintressanta sydeuropeiska marknaden, säger Sven Lindström, vd på Midsummer i ett pressmeddelande.

Fabrikslokalen ligger i Bari i södra Italien. Regionen, kallad Apulia, är enligt Midsummer rankad som nummer ett i Italien när det gäller elproduktion från solcellsinstallationer.

I fabriken får DUO – Midsummers egenutvecklade system för tillverkning av lätta, flexibla CIGS-solpaneler – huvudrollen. Systemet är kompakt, helautomatiskt, driftsstabilt och materialsnålt, och enligt Midsummer det mest spridda för tillverkning av flexibla CIGS-solceller (koppar-indium-gallium-selenid).

Närmast ska det italienska dotterbolaget, Midsummer Italia, börja anställa personal till sajten.

Jarno Montella

– Självklart kommer vi även sätta Midsummers solpaneler på taket, säger Jarno Montella, vd på Midsummer Italia i pressmeddelandet.

Jarno Montella klev in på Midsummer den första mars i år, då han anställdes som affärsutvecklingschef för den europeiska marknaden. Han har sedan tidigare lång erfarenhet från solenergisektorn, genom företagen Hanergy och Secular Energy. Närmast kom han från rollen som vd på solcellsföretaget Hanergys italienska dotterbolag.

Europas solcellsmarknad

När Sven Lindström nämner ”den högintressanta sydeuropeiska marknaden” är det dessa fakta om den europeiska solcellsmarknaden som han lutar sig mot:

• 2018 investerades 16 miljarder EUR i solceller i Europa, med en tillväxt på 87 procent från föregående år.

• 2019 investerades 21 miljarder EUR i solceller i Europa, med en tillväxt på 31 procent från föregående år.

Källa: Global trends in renewable energy investment 2020, UN & BloombergNEF, Global trends in renewable energy investment 2019, UN & BloombergNEF


 

 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus