JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
torsdag 9 december 2021 VECKA 49

Idag släpper Ericsson en ny upplaga av sin framtidsspaning Mobility Report. Huvudbudskapet är att 5G-är här. Vid årsskiftet kommer en miljard människor att bo i områden med 5G-täckning och i Kina kommer det att finns 175 miljoner 5G-abonnemang.

En annan slutsats från rapporten, som uppdateras varje halvår, och nu är inne på den 19:e versionen, är att pandemin skruvat upp utbyggnadstakten på 5G vilket fått Ericsson att höja prognoserna. Nu spår företaget att det kommer att finnas 3,5 miljarder 5G-abonnamnag i slutet av 2026 och att hälften av all mobil datatrafik går via dessa.

Om en månad, vid årsskiftet, spår Ericsson att det kommer att finnas 220 miljoner 5G-abonnemang. Den tidigare siffran var 190 miljoner. 175 miljoner finns i Kina där de utgör 11 procent av alla abonnemang.

Motsvarande siffra för USA är runt 4 procent. Samtidigt spår Ericsson att landet passerar Kina till 2026 då 80 procent av abonnemangen är 5G, mer än någon annanstans i världen.

Europa är pinsamt på efterkälken med 1 procent. Att många frekvensauktioner dessutom försenats gör att utbyggnaden går långsamt.

Tittar man istället på fast access via 5G kommer den att växa snabbt. Två av tre operatörer har tjänsten idag och år 2026 spås det att finnas över 180 miljoner abonnemang. Dessa är datahungriga och spås stå för en fjärdedel av all mobiltrafik om sex år.

Hela rapporten finns här (länk).

MER LÄSNING: