JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dags för LTH:s julkalender

Den första december och återigen dags för första luckan i den traditionella julkalender som tre teknologer vid Lunds tekniska högskola knåpat ihop. Fram till jul bjuder de på 24 kul experiment – ett handlar exempelvis om hur du med enkla material kan bygga en elektrisk motor.

Julkalendern från Lunds tekniska högskola har blivit en tradition för många som tycker om experiment inom fysik, biologi, kemi och teknik. Syftet är att inspirera, gammal som ung.

– Vi har försökt att täcka in de flesta naturvetenskapliga ämnena. Dock har vi lite fler fysikexperiment, då det kommer naturligt tack vare ämnena vi själva läser på LTH, säger Natalia Bogdanovska, som läser teknisk nanovetenskap på LTH.

Hon har gjort årets julkalender tillsammans med Ida Ingerskog och Anton Pauli, som båda läser teknisk fysik .

Vad som gömmer sig i kalendern vill de tre inte avslöja ännu. Det ska ju bli en överraskning i ytterligare 23 dagar framåt – fram till julafton.

Men de ger ändå några ledtrådar. Bland luckorna kommer du att mötas av experiment som bland annat rör ljusets hastighet, lasrar, hur man kan få saker att sväva med magneter och hur man med enkla material kan bygga en elektrisk motor.

Dagens experiment är det första och har med raketer att göra. Här kan du se själv (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)