JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
onsdag 1 december 2021 VECKA 48

Det gick betydligt snabbare än vad PTS spått. Sent igår eftermiddag blev det klar att alla fyra operatörer som ville ha spektrum fick det och att de tillsammans får betala 2,3 miljarder kronor.

Telia, Tre och Tele2/Telenor fick alla 100 MHz eller mer på 3,5 GHz-bandet. I och med att Teracom blev lottlöst fick företaget hela 2,3 GHz-bandet på 80 MHz.

Auktionen startade på 1,5 miljarder kronor för 3,5-GHz-bandet och 160 miljoner kronor för 2,3 GHz-bandet. När budgivningen var klar stannade priset för bägge på 2,3 miljarder kronor.

Huawei och operatören Tre har dock överklagat PTS beslut att förbjuda operatörerna att använda utrustning från Huawei och ZTE i det nya 5G-nätet. När den processen kommer att vara avgjord är oklart liksom om en dom kan tvinga PTS att ta om auktionen.

Telia hade redan före gårdagens auktion meddelat att företaget upphandlat Ericsson som leverantör av radionätet. Tele2 och Telenor, som har ett gemensamt nät via bolaget Net4mobility, meddelade direkt efter auktionen att Ericsson och Nokia ska leverera deras gemensamma 5G-nät inklusive core-nätet. Tre har köpt core-nätet för 5G av Ericsson och kommer även att köpa radionätet av det svenska bolaget. Dock lämnar Tre öppet för att även ta in ytterligare en eller flera leverantörer till radionätet.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus