JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hela Norge vill ha batterifabrik

82 friare har levererat drygt 100 förslag till lokalisering för den tredje norska gigafabriken.

I november tog Equinor (tidigare Statoil), Hydro och Panasonic i hand på att de gärna vill bygga en stor elbilsbattericellsfabrik i Norge. Det är landets tredje projekt av detta slag, efter Freyr och Morrow.

Nu har anmälningstiden för skönhetstävlingen för lokaliseringen gått ut och det visar sig finnas ett stort intresse. En batterifabrik är rena kinderegget – bra för både jobb, miljö och pengar. Trion har drygt 100 placeringar att välja mellan från 82 aktörer.

Nästa steg är att koka ner dem till 10–15 kandidater. Fabriken ska börja producera år 2025 – om den faktiskt blir av. Någonstans i sommar tror sig trion vara redo att fatta ett slutgiltigt beslut.

Intresseanmälningarna är fördelade över nästan hela Norge. Fabriken behöver flygplats, järnväg, hamn, kollektivförbindelse, 40 hektar och 100 megawatt. För en eventuell andra fas behövs dubbla kapaciteten.

Dessutom behövs 2000 kvalificerade arbetare vilket misstänks bli en avgörande faktor i skönhetstävlingen.

Att få tag på personal har varit en av svenska Northvolts stora utmaningar och Elektroniktidningen konstaterar att Norge har hälften så många invånare som Sverige och tänker bygga tre gånger så många gigafabriker.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)