JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ta del av den nybakade svenska AI-agendan

Sverige ska bli bäst på att dra nytta av digitaliseringen. AI och automatisering är förutsättningar för att nå dit. På tisdag om en vecka lanseras AI-agendan som ska staka ut vägen.

Syftet med agendan är att ge förslag på åtgärder som kan accelerera de positiva effekterna av AI-användning i det svenska samhället på kort och lång sikt. Bakom AI-agendan står ett 50-tal aktörer från näringsliv, akademi och offentlig sektor, som hittills formulerat 23 konkreta förslag på åtgärder.

I AI-agendans arbetsgrupp om forskning är Danica Kragic Jensen, professor i datalogi vid Skolan för elektroteknik och datavetenskap på KTH, sammankallande. På frågan varför hon anser att Sverige behöver en AI-agenda svarar hon:

– Jag tycker vi behöver starkare kraftsamling inom AI som innefattar alla delar av samhället. En tydlig AI agenda kan stimulera det.

AI-agendan för Sverige är ett treårigt projekt, som drog igång i maj 2019.

På tisdag förmiddag – den 23:e februari – ska agendan lanseras digitalt. Några av de som medverkar då är näringsminister Ibrahim Baylan, Ericssons teknikchef Erik Ekudden, Rise vd Pia Sandvik samt Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson.

Här kan du anmäla dig för att delta i lanseringen (länk).

Planen är att kontinuerligt utveckla AI-agenda, och att bredda deltagandet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)